Vägen till framgång

Hösten 2011 var jag inne på min sista termin på lärarprogrammet och skulle just till att skriva det avslutande examensarbetet när jag bestämde mig för att hoppa av studierna och satsa heltid på internet och affiliatemarknadsföring. Det låter säkert idiotiskt ide flestas öron att inte ta examen när man har så lite tid kvar men för mig var detta ett viktigt beslut och nu med facit i hand ett av de bästa jag gjort i mitt liv. Idag finner jag stor glädje i det faktum att livet inte är förutbestämt, att vilja och hårt arbete lönar sig och att ordspråket If there’s a will there’s a way faktiskt stämmer.

Vilja att lyckas

Kampen

Nu skall ingen tro att det är en dans på rosor att försöka tjäna sitt levebröd på nätet. När jag beslutade mig för att hoppa av studierna och därmed även valde bort en potentiell möjlighet till en trygg tillsvidareanställning på någon skola, tjänade jag ungefär 8000-9000 kr före skatt varje månad från Google Adsense. Nu hade jag trots allt haft förnuft nog att spara merparten av dessa intäkter under ett par månader då jag även tog CSN-lån så jag hade en liten buffert när jag påbörjade min nya karriär.

I Februari 2012 drog jag igång en enskild firma och bestämde mig för att flytta fokus från att skapa sidor för Google Adsense till att försöka etablera mig som affiliate istället. Samtidigt insåg jag att det i längden inte skulle vara hållbart att enbart bygga WordPress-sidor som består av en eller ett par artiklar om ett specifikt ämne. Att skapa tusentals sådana småsajter skulle bli allt för tidskrävande, besökarnas behållning minimal och jag skulle inte själv stå ut med att arbeta på detta vis i längden. Jag behövde helt enkelt bli bättre på att bygga hemsidor!

Eftersom jag fullständigt saknade programmeringskunskaper bestämde jag mig för att förkovra mig inom programmeringskonsten, men det gick trögt och allt tog så förbannat mycket tid. Samtidigt såg jag hur sparkapitalet försvann bort i allt snabbare takt. När CSN-bidragen inte längre droppade in på konto var det tajtare, det första månaderna gick jag back x-antal tusen och snart skulle pengarna ta slut om inte något förändrades. Jag beslutade mig för att hyr ut min egen lägenhet då jag ha möjlighet att låna en lägenhet på annan ort helt utan hyra. Detta gjorde att jag överlevde ekonomiskt och kunde fortsätta att satsa 100% på min verksamhet.

Under de månader jag bodde på annan ort för att spara pengar hade jag mer eller mindre obegränsat med tid till att arbeta med mina sidor. Det blev en tid fylld av inte alltid så framgångsrikt PHP-kodande, ett mer eller mindre icke-existerande sociala liv och den ständigt gnagande ekonomiska oro, men jag höll ut och dövade mina inre tvivel genom att jobba ytterligare lite hårdare.

Trots heltidsarbetande minskade mina intäkter konsekvent och under vår och sommar 2012 drog jag i snitt in ungefär 6000-7000 kr före skatt. Jag var nu relativt klar över att det var läge att bita i det berömda ”sura äpplet” och börja söka efter ett vanligt jobb.

Vändningen

Så kom vändningen. Den jag hade hoppats på. De projekt jag lagt mest krut på under våren började i slutet av sommaren ge mig intäkter och i mitten av hösten kunde jag glatt konstatera att affiliateintäkterna nu var mycket större än de intäkter jag fick från Google Adsense. Nu hade jag även fått tillbaka min lägenhet och därmed också den ack så viktiga sociala tryggheten i tillvaron. En ny gnista av hopp tändes och tankarna om att leta efter ett vanligt kneg lades på hyllan.

Hösten blev till vinter och vintern blev till vår och det blev ett halvår med viss ”kniven-mot-strupen-känsla” men det gick vägen. Strax innan sommaren 2013 valde jag att sälja min mest inkomstbringande hemsida, detta tillsammans med att jag försökt bygga upp en liten buffert under våren gjorde att jag nu plötsligt befann mig i en helt annan situation än tidigare. För första gången under mer än ett år, kunde jag slappna av och verkligen unna mig att ta ledigt på riktigt och låta arbetet komma i andra hand.

Efter denna sommar är jag fullständigt övertygad om att det är viktigt att ge sig själv ledigt som affiliate. Skall man orka jobba hårt i längden måste se till så att arbetet inte är det enda man har i livet. Under sommaren fick jag möjlighet att betrakta livet med nya friska ögon och framförallt har det hjälpt mig att återfå en sundare balans i livet.

Så arbetar jag idag

Kanske har du som läst min berättelse fått intrycket av att det gått så bra för mig och min verksamhet att jag nu är fri att välja om jag vill jobba eller inte, men tyvärr är det långt ifrån så. Slår man ut allt arbete jag lagt ner som affiliate är timpengen knappast imponerande, ändå är jag mer än nöjd med att kunna leva på mina intäkter och glädjen över att lyckas med det man tar sig för går inte att mäta i pengar.

Så vad gör jag just nu? Precis som tidigare är det hårt arbete som gäller (fast med lite mer omsorg om mig själv). Att vara affiliate är en osäker tillvaro och det gäller att ligga i om man vill vara med i matchen. Det gäller att försöka planera långsiktigt men befinna sig i nuet. Det är ju nämligen bara nuet vi kan påverka och därför gäller det att jobba på idag, sedan får man bara lita på att slitet ger mat på bordet imorgon också!

Vill gärna berätta om några projekt som jag jobbat ganska intensivt med de senaste veckorna så att ni kan se ett par resultat av mitt arbete. Först ut är en webbsajt om fackförbund där du kan hitta ett passande fack utifrån bransch, yrke eller typ av service. Hemsidan ger användaren överblick över vilka fördelar fackmedlemskap medför. Eftersom sidan inte funnits särskilt länge och lanserades nyligen har den ännu inte gett mig några inkomster. Tanken var ursprungligen att delta med sidan i Unionens tävling för affiliates, men som det ser ut just nu tvivlar jag på att den kommer vara redo för detta ändamål i tid (tävlingen påbörjades 2013-10-10 och håller på till 2013-12-01).

Utöver fackförbund driver jag även en mängd sidor om långivning. Generellt när jag numera skapar nya projekt brukar jag satsa på att bygga lite större webbplatser, men just inom lån har jag valt att skapa både mindre och större sajter. Detta beror bland annat på att konkurrensen är mycket hård för att toppa på de riktigt stora sökorden som ”låna pengar” eller ”sms lån” , därför anser jag att det kan vara klokt att inte lägga alla äggen i en och samma korg.

Har under hösten dragit igång en mängd nya sidor däribland Smslånbossen med fokus på små krediter. I dagsläget är det en ganska enkel sida med blygsamt innehåll, men förhoppningsvis kommer den att växa till sig under vinter och vår. Senaste veckan har jag även implementerat en rad förbättringar på en annan sida med information om lån och kreditkort där du kan se recensioner, ränta, återbetalningstid och andra villkor. För dig som är intresserad av bli affiliate inom området bank och finans kan jag rekommendera Adtraction då de har absolut flest aktiva affiliateprogram att välja mellan. Kan även rekommendera att du läser Simon Nyströms inlägg: http://blogg.adtraction.com/att-skapa-en-solid-sajt-som-ensam-affiliate där han förklarar vad som krävs för att verkligen lyckas skapa en vinnande sida om smslån.

Mer om mig

Om ni orkat ta er igenom detta mastodontinlägg och vill läsa fler texter jag skrivit finns det mycket mer personlig information om mig på min blogg. Vill även passa på att tack Adtraction för jag fick möjlighet att gästblogga hos dem!