Figges Hörna - Fredrik Hjorts hemsida

Bokis

figgehjort.se

Finn din bokis bland böckerna

Vad är en bokis undrar du? Du tycker förmodligen det låter som om jag vore fjorton år eller bara allmänt småfjantigt. Samtidigt (upp)fann jag detta ord eller snarare finner jag detta ord brukbart för att beskriva skönlitterära böcker som jag betraktar som mer än bara böcker de är bokisar, jämför med människor i allmänhet och urvalet bland dessa som utgör kompisarna.

 

Nyligen lästa böcker

September 2009

Mitt livs roll, David Nicholls

Om du har en dröm ge för allt i världen inte upp den!
Eller finns det gränser?

mittlivsroll

Mitt livs roll handlar om Stephen C McQueen och hans roll i livet, han drömmer om att få sitt genombrott som skådespelare. Hans karriär går tyvärr lite trögt, han har blivit förpassad till vara ersättare till "världens tolfte snyggaste man", en man med namnet Josh, som dessutom aldrig är sjuk och som alla gillar.

På det privata planet går det inte heller något vidare, han är frånskild och bor i en liten sunkig etta. Det enda han egentligen känner sig stolt över är hans dotter Sophie, till vem han har ett något ambivalent förhållande.

På en fest hemma hos Josh (till vilken Stephen tror sig vara bjuden som gäst men visar sig vara där för att agera servitör) träffar Stephen, Joshs fru den undersköna Nora. Han och Nora finner en slags koppling och blir vänner (eller mer kanske?).

Boken tyckte jag var sjukt roligt från början till slut. Det är väldigt svårt att återge komiken i denna bok men den är dråplig och handlar om en persons ständiga misslyckanden. Samtidigt finns det ju givetvis en form av tragik som ligger därbakom någonstans, men humorn förvandlar alla misslyckanden till festliga episoder. Men berättelsen är givetvis så mycket mer, den handlar om kärlek, svek och om avundsjuka.

Kan inte annat än rekommendera denna bok.

Betyg:

bokisbokisbokisbokisöverstrukenbokis

 

Augusti 2009

Det var dåligt med läsning under augusti månad, men jag ska passa på att rekommendera en bok som jag läste någon månad tidigare.

 

En god människa, Nick Hornby

Huvudrolls innehavaren i denna Hornby bok heter Katie och är engodmännsikarunt de fyrtio. Hon jobbar som läkare och har en man, en dotter och en son. På ytan kan allt tyckas vara bra, och utifrån sett är det så också, men relationen mellan Katie och hennes man David är allt annat än varm. David är bitter som en bittermandel och Katie är trött på att ta skit. Hon bestämmer sig för att hon vill skiljas.

Men så en dag är plötsligt David som förändrad han tycks varm och harmonisk. Ilskan hos honom är borta och han har bestämt sig för att bara göra gott hädanefter. Katie tvivlar på Davids äkthet men också på sig själv och allt mynnar ut i frågan, vad är en god människa?

Det är förvånansvärt många som tycks ogilla denna Nick Hornby bok, varför undrar ni, jag har ingen aning, svarar jag. En god människa är en i mina ögon mycket bra bok som på festligt och trevligt vis beskriver förhållanden i vuxenvärlden, vuxna människor emellan. Det bör dock noteras att slutet på boken är allt annat än bra, känns som om detta uppstår helt abrupt och helt saknar mening eller poäng.

Betyg:

bokisbokisbokisöverstrukenbokisöverstrukenbokis

 

Böcker som aldrig blev bokisar

Det finns ju en mängd böcker som påbörjas eller som helt enkelt inte håller måttet eller väcker mitt intresse. Dessa böcker förblir böcker och sen hamnar dessa verk här.

Förorternas Buddha, Hanif Kureishi

Efter en flummig och ganska torrt rolig inledning där sjuttonårige Karim bFörortens buddhaeskriver sin pappas yoga pass och framträdanden som andlig guru och vänsterprassel. Dras också Karim själv in i en värld av droger och sexuellt experimenterande.

Jag ville gärna ge boken en rejäl chans men blev mest bara trött av att läsa den (enligt mig) inte så välskrivna berättelsen. Boken har ändå fått fina recensioner på flera andra ställen, så kanske gav jag aldrig den en tillräcklig chans (jag gav upp efter ca 40 sidor), men de lär vi aldrig få veta.

Den här boken förblir blott en bok bland många andra.

 ^  Tillbaka till början av sidan

Figges Hörna - På besök hos Fredrik Figge Hjort © 2009 - 2013